Diëtiek

Hallo, laten we even kennis maken. Mijn naam is Jolien Marreel.

In 2013 studeerde ik af als bachelor in de voedings- en dieetkunde aan de Katholieke Hogeschool Leuven. Sinds 2016 mag ik me eveneens oncologisch diëtiste noemen. Hiervoor behaalde ik een postgraduaat in de voeding en oncologie. Ik ben door het RIZIV erkend als diëtiste. Ook ben ik lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en diëtisten. Als diëtiste is het belangrijk op regelmatige basis een bijscholing te volgen om u advies te geven volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten.

U kan bij mij terecht voor zoveel meer dan enkel een vermageringsdieet. Ik help je eveneens graag bij volgende onderwerpen:

 • Gezonde en evenwichtige voeding
 • Over- en ondergewicht
 • Voedingsaanpassingen bij en na kanker
 • Diabetes type 1/type 2/zwangerschapsdiabetes
 • Hoge cholesterol en/of triglyceriden
 • Hart- en vaatziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Ondervoeding
 • Maagproblemen: zure oprispingen, zware maag,…
 • Darmproblemen : prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn, coeliakie,…
 • Voedingsallergieën
 • Nierinsufficiëntie
 • Voeding tijdens en na zwangerschap

Afspraken kunnen telefonisch gemaakt worden. Spreek gerust een boodschap in indien niet bereikbaar ben. Ik bel u dan op een later tijdstip terug. Via e-mail een afspraak vastleggen kan uiteraard ook.

Verloop consultaties:

1ste consultatie: 1u – €55

Tijdens de eerste consultatie wordt er een anamnese afgenomen. Dit betekent concreet een bevraging van alles wat je dagelijks eet en drinkt. Op deze manier krijgen we een goed beeld van wat jouw gewoontes zijn en kan er individueel gewerkt worden. Geen standaardschema’s dus, maar aanpassingen die binnen jouw situatie mogelijk zijn. Verder stellen we samen enkele doelen op. Jouw mening hierin is zéér belangrijk. Je dient je goed te voelen met de beslissingen en de haalbaarheid ervan te zien.

2de consultatie: 45 min. – €45

Tijdens de tweede consultatie bespreken we hoe het de afgelopen periode gegaan is. Wat ging er goed en waar had je het moeilijk mee? Indien nodig worden er aanpassingen gedaan. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen.

Opvolgconsultaties: 30 min. – €25

Er wordt verder naar het uiteindelijke doel gestreefd. Tijdens deze consultatie wordt er aandacht gegeven aan datgene waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Dit kan zijn: etiketten lezen, recepten aanpassen, wat te doen op restaurant, wat bij feestdagen,…

De betaling kan cash of met Payconic. Er is geen bancontact aanwezig.

 

Terugbetalingen:

Er wordt een gedeeltelijke terugbetaling voorzien voor consultaties bij een diëtiste erkend door het RIZIV.

Christelijke Mutualiteiten

Bij het volgen van vier consultaties binnen één kalenderjaar tijd krijgt u een terugbetaling van €40.

Socialistische Mutualiteiten

Bij een behandeling voor zwaarlijvigheid krijgt u een terugbetaling van €10 per sessie en dit met een maximum van zes sessies in één kalenderjaar. De behandeling dient door de arts voorgeschreven te zijn en dient eveneens zes consultaties te omvatten.

Liberale mutualiteiten

De liberale mutualiteit voorziet een terugbetaling van €10 per sessie, met een maximum van zes sessies binnen één kalenderjaar.

Partena

Partena voorziet een tegemoetkoming van €40 na vier consultaties en dit om de twee kalenderjaren. Voor leden met een chronische ziekte die advies bij een erkend diëtist(e) inwinnen, is er om de twee kalenderjaren een terugbetaling van €10 per sessie voorzien met een maximum van twaalf sessies.  Terugbetaling is mogelijk na afronding van vier consultaties. Via volgende link kan u nagaan of u in aanmerking komt voor deze verhoogde tegemoetkoming. http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/dietiek U dient wel een medisch attest voor te kunnen leggen ter bewijs van het lijden aan de chronische ziekte.

Securex

Bij het Comfort pakket van Securex heeft u recht op een terugbetaling van €30 euro per jaar.

Vlaams Neutraal Ziekenfonds (VNZ)

U hebt jaarlijks recht op een tegemoetkoming van €10 per consult met een maximum van €50 per jaar.

Vlaams Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ)

Tegemoetkoming tot €25 per kalenderjaar. Als voorwaarde geldt wel dat je BMI niet hoger mag zijn als 35.

 

Zorgtrajecten

Een zorgtraject verzekert de best mogelijke aanpak, behandeling en opvolging van patiënten met diabetes type 2 of chronische nierinsufficiëntie. Bij patiënten in een zorgtraject worden, op voorschrift van de dokter, enkele consultaties bij een erkende diëtiste volledig terugbetaald (je betaalt enkel het remgeld). Bespreek met de arts of je in aanmerking komt voor een zorgtraject.

Diabetes type 2

Per kalenderjaar is een verhoogde terugbetaling van twee consultaties van minimum 30 minuten mogelijk.

Chronische nierinsufficiëntie

Afhankelijk van het stadium van de ziekte is er een verhoogde terugbetaling van twee, drie of vier consultaties van minimum 30 minuten mogelijk.

 

Zorgmodel ‘opvolging van patiënten met diabetes type 2’

Voor patiënten met diabetes type 2 die niet opgenomen zijn in het zorgtraject, is er het zorgmodel/voortraject. Ook dit dient door de arts aangevraagd te worden. Patiënten in een zorgmodel/voortraject krijgen, op voorschrift van de arts, twee consultaties bij een erkende diëtist terugbetaald per kalenderjaar.